Uczennice III klasy technologii żywienia i usług gastronomicznych w ZSRCKU Wojsławice: Martyna Floriańczyk i Justyna Chajduk zakwalifikowały się do finału V Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2015.
Tematyka mistrzostw Expo Sweet 2015 to: "Film i sztuka kinematografii". Martyna i Justyna przygotowały tort pod tytułem "La Dolce Vita", przygotowany z okazji 55 rocznicy powstania filmu "La Dolce Vita", nawiązując recepturą jak i również dekoracją tortu do tematyki mistrzostw.
Finał mistrzostw odbędzie się 25 lutego 2015 roku w czasie Expo Sweet największych w Polsce targów branży cukierniczej i lodziarskiej.
Każdy startujący zespół ma do przygotowania tort okolicznościowy (w ilości 2 sztuk, jeden bez dekoracji do degustacji jury) o dowolnym kształcie oraz deser na talerzu (deser w ilości 6 sztuk), nawiązujące do tematu mistrzostw. Kształt i smak deserów jest dowolny i zależy od kreatywności zespołu. Wszystkie pieczone elementy prac, takie jak: biszkopty, bezy, makaroniki itp. muszą być przywiezione gotowe.
Nad przygotowaniami do mistrzostw czuwa nauczycielka ZSR CKU Lucyna Gara.