Potrawę wigilijną i bożonarodzeniową przygotowywali uczniowie w ramach konkursu kulinarnego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach. Zwyciężyły dwie reprezentantki tej szkoły: Natalia Augustyniak i Weronika Rychlik.
Międzypowiatowy konkurs na "Potrawę wigilijną i bożonarodzeniową" zorganizowano po raz drugi. W rywalizacji wzięli udział uczniowie kilku szkół: Zespołu Szkół im. K. Kałużewskiego i J. Sylli w Zduńskiej Woli -Karsznice, Zespół Szkół Ogrodniczych w Ostrowie, ZS CKU w Wojsławicach i Zespół Szkół Rolniczych im. W. Grabskiego w Sędziejowicach.
Jury przyznało, że młodzi kucharze postawili bardzo wysoko poprzeczkę, ich kuchnia była chwalona i niełatwo było wybrać te najlepsze dania. Jury na pierwszym miejscu oceniało smak, później trudność wykonania potrawy, adekwatność do świątecznej tradycji.
- Był bardzo wysoki poziom. Jestem dumna, że tu byłam - mówiła przewodnicząca jury Urszula Czyżak, szef kuchni "Lawendowych term" w Uniejowie. - Mają przed sobą przyszłość, jeśli będą dalej pracować - wróżyła uczniom przewodnicząca, która chwaliła także za technikę wykonania dań.
W komisji zasiedli także Jacek Drewniak, właściciel Restauracji Regionalnej w Szadku i Beata Wróblewska, właścicielka firmy cateringowej.
Pierwsze miejsce przyznano Natalii Augustyniak i Weronice Rychlik z wojsławickiej szkoły. Dziewczęta przyznały, że gotowanie jest dla nich pasją i do konkursu podeszły na luzie. Jury oczarowały kaczką, która, jak same uczennice przyznały, nie jest mięsem łatwym w przygotowaniu.
II miejsce powędrowało do Karoliny Paprockiej i Aleksandry Lechowicz z ZSR w Sędziejowicach.
Dwa równorzędne III miejsca zdobyli Kamil Kazimierczak i Łukasz Studziński z ZSO w Ostrowie oraz Natalia Jurek i Edyta Budka z ZS w Zduńskiej Woli-Karsznicach.
Ponadto w szkole można było skosztować flambirowanych naleśników, a także kolorowego drinka.