29 listopada w Warszawie odbył się finał V Ogólnopolskiego Konkursu "Kuchnia Polska na Mazowszu". Szymon Kubiak ze szkoły w Wojsławicach zajął 3 miejsce.
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach reprezentowali uczniowie II klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Kamila Pluskwa, Dorota Piecyk i Szymon Kubiak. Uczestników do konkursu przygotowywała Pani Lucyna Gara. W eliminacjach do konkursu startowało 45 zespołów, w tym jeden z Berlina. Wojsławiccy uczniowie byli najmłodsi spośród wszystkich uczestników.
Konkurs Gastronomiczny składał się z dwóch działań: konkursu kulinarnego organizowanego pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies oraz konkursu kelnerskiego organizowanego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika.
Drużyna uczniów z ZSRCKU wylosowała 7 numer startowy, jak się później okazało szczęśliwy. Dziewczyny rywalizowały w pracowni gastronomicznej, a ich zadanie polegało na wykonaniu czterech porcji zakąsek gorących i czterech porcji dania głównego według zasad przewidzianych w regulaminie konkursu. Jury konkursowe zwracało uwagę na profesjonalizm pracy, staranność wykonania, smak potraw a także na dekorację i wykorzystanie surowców.
Zadaniem Szymona było rozwiązanie testu z zakresu obsługi konsumenta. Test zawierał 20 pytań, 10 w języku polskim i 10 w języku angielskim. Następne zadanie to nakrycie klasyczne stołu do określonego menu oraz improstyl. Po zakończeniu tych czynności czekało na Szymona flambirowanie naleśników Crepes Suzette, z którym bardzo dobrze sobie poradził, zbierając wiele pochwał od jurorów.
Po podsumowaniu wszystkich wyników w konkursie kelnerskim Szymon Kubiak zajął 3 miejsce w ogólnej klasyfikacji. Jest w trójce najlepszych w Polsce.