Otwarcie lokalu gastronomicznego wiąże się z dużymi wydatkami, a lista zakupów wydaje się nie kończyć: podstawowe urządzenia, zastawa stołowa, szkło barowe, wyposażenie baru, niezbędne AGD. Wszystko to należy dokładnie przemyśleć i sprecyzować, ponieważ wybór jest ogromny, podobnie jak przekrój cen. Podpowiadamy, jakie niezbędne akcesoria powinny znaleźć się na liście zakupów do kuchni gastronomicznej.
Pojemniki gastronomiczne
Pojemniki na żywność nazywane są zazwyczaj pojemnikami GN, co jest skrótem od "Gastro Norm" i określa rozmiar naczynia. Wykonywane są z różnych materiałów, m.in.: z poliwęglanu, stali nierdzewnej, z porcelany czy emaliowane. Duży wybór pojemników gastronomicznych oraz pokryw do nich przeznaczonych znaleźć można w sklepie internetowym a’Gusto. Z ofertą zapoznamy się na ich stronie internetowej: https://agusto.pl/574-pojemniki-gastronomiczne-gn-stalowe-pokrywy.
Pojemniki gastronomiczne zdecydowanie należą do niezbędnych akcesoriów, głównie z powodu wielorakich zastosowań - można w nich zarówno podgrzewać, jak i mrozić, a ze względu na tolerancję na kwasy owocowe i inne substancje zawarte w produktach nie są one podatne na szybkie zniszczenia. Ponadto są odporne na rdzewienie, obtłuczenia i pękanie, więc kupując je na początku działalności, wiemy, że posłużą przez kilka sezonów.
Pakowanie i przechowywanie
Pakowanie i przechowywanie żywności w gastronomii to podstawa sprawnego funkcjonowania każdej kuchni. Na liście zakupów powinny się więc znaleźć zgodne z normami HACCP polipropylenowe pojemniki na żywność oraz pakowarki próżniowe. Pierwsze z nich będą służyły kucharzom do segregowania i układania pokrojonych składników czy magazynowania zapasów. Przy wyborze tych akcesoriów bardzo istotne jest, by wykonane były z nieszkodliwych, chemicznie obojętnych materiałów, które nie wpływają na smak i zapach produktów.
Pakowarka próżniowa to urządzenie, które spełni swoje zadanie zarówno wobec kucharza, jak i klienta lokalu. Bardzo często nie uda się skonsumować całego posiłku albo też potrawy zamawiane są na wynos. Wówczas pracownicy restauracji proszeni są o zapakowanie. Dzięki pakowarkom grzbiety specjalnych jednorazowych woreczków są zgrzewane i nic nie wydostanie się ze środka, nawet sos czy zupa. Klient na pewno doceni możliwość bezpiecznego przewożenia dań i zadowolony wróci z kolejnymi zamówieniami.
Akcesoria kuchenne, które urozmaicą menu
O przydatnych akcesoriach kuchennych można mówić w nieskończoność. Każdy z pewnością wyposaży swój lokal w dobrej jakości komplet noży, garnków, patelni czy roboty kuchenne. Warto jednak przypomnieć o akcesoriach mniej sztampowych, lecz przydatnych i pozwalających urozmaicić menu. Jednym z nich będzie wyciskacz do puree. Ma on różne końcówki, dzięki czemu nie tylko stworzymy idealne puree ziemniaczane czy kalafiorowe, ale również lodowe spaghetti, które wyróżni się wśród deserów dostępnych w każdej restauracji.
Kolejnym ciekawym narzędziem są ranty cukiernicze, przydatne do formowania, nakładania potraw, dekorowania oraz pieczenia. Dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach, często w zestawie z dociskaczem. Na liście zakupów powinien znaleźć się też termometr gastronomiczny, który za zadanie ma pomiar temperatury w miejscu przechowywania lub przygotowywania produktów, ale też do pomiaru ciepła samej potrawy - szczególnie przydatne jest to w przypadku pieczonych mięs lub smażonych steków.
Przedstawione akcesoria sprawdzą się w każdym lokalu gastronomicznym i jeśli jeszcze nie znalazły się na liście zakupów, to czas je dopisać, bo nie tylko ułatwią pracę w kuchni, ale też pozwolą wyróżnić nasze potrawy na tle innych restauracji.