Uczennice III klasy w ZSRCKU w Wojsławicach zostały finalistkami VI Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu 2014".
Uczennice szkoły średniej w Wojsławicach: Magdalena Giżycka, Justyna Tomaszewska i Marlena Wróblewska przygotowały zakąskę zimną: "Roladkę z sardeli w towarzystwie orzeźwiającego melona" oraz danie główne: "Glazurowaną sakiewkę w akompaniamencie serowo- kurkowym".
Przygotowane dania przypadły jurorom do gustu i Magda, Justyna i Marlena jadą na finał do Warszawy, który odbędzie się 28 listopada. Magda i Marlena będą uczestniczyć w Konkursie Kulinarnym, natomiast Justyna będzie się zmagać w Konkursie Kelnerskim.
Konkurs Kelnerski składa się z trzech części:
Część 1 - Test wyboru - czas trwania 20 min - zawierający 20 pytań, dotyczących obsługi konsumenta. Uczestnik powinien wykazać się znajomością ogólnych zasad obsługi kelnerskiej w tym wiedzy z zakresu miksologii.
Część 2 - Nakrycie (klasyczne oraz improstyl) do menu (losowo wybrany jeden z 12 zestawów menu, wykonanie nakrycia przy użyciu zastawy przygotowanej przez Jury np.: przekąska zimna, zupa, danie główne (lub inne).
Część 3 - Konkurencja Barmańska Uczestnik wykonuje koktajl bezalkoholowy "Pinacoladę Vergine" zgodnie z recepturą.
Nad przygotowaniami do Konkursu czuwa Lucyna Gara. Życzymy dziewczętom zwycięstwa.