Uczniowie ZS RCKU w Wojsławicach zajęli II miejsce zdobywając tytuł wicemistrza Polski - "Junior Waiter 2015" na mistrzostwach w Puławach.
W Zespole Szkół nr 1 w Puławach 25 marca odbył się finał VIII Mistrzostw Polski Kelnerów "Junior Waiter 2015". Organizatorem Mistrzostw była Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika. Był to ogólnopolski konkurs adresowany do uczniów i nauczycieli o profilu kelnerskim, gastronomicznym i hotelarskim. Wzięli w nim udział uczniowie z Wojsławic.
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego reprezentowali uczniowie III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Dorota Piecyk, Kamila Pluskwa, Szymon Kubiak, Sebastian Majchrowski. Opiekunem młodzieży jest Lucyna Gara.
Konkurs składał się z 5 konkurencji, w których uczestnicy musieli wykazać się umiejętnościami praktycznymi i wiedzą teoretyczną, a jednocześnie dużą kreatywnością. Nie było łatwo, ponieważ poziom mistrzostw był bardzo wysoki.
I etap to test składający się z 20 pytań (10 w języku polskim i 10 w języku angielskim), w którym wzięła udział Dorota Piecyk. W II etapie Sebastian Majchrowski brał udział w konkursie hydrosommelierskim polegającym na tzw. ślepej degustacji wód niegazowanych.
Następnym etapem był "Improstyl" czyli styl nakrycia, odpowiadający najnowszym trendom światowym, nowatorska sztuka układania zastawy stołowej, tworząca oryginalny wizerunek stołu - wykraczająca poza ramy standardów nakrycia podstawowego. W tym etapie swoją wiedzę i inwencję twórczą pokazała się Kamila Pluskwa. Natomiast w IV etapie "Wariacje na temat ananasa" Szymon Kubiak musiał wykazać się kreatywnością, zaprezentować efektowny pokaz przyrządzenia i podania potrawy z ananasa w obecności gości. Ostatnią kategorią, która wzbudziła bardzo duże zainteresowanie okazał się bardzo widowiskowy Pokaz Synchroniczny.