Martyna Floriańczyk i Justyna Chajduk, uczennice II klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych ZS RCKU w Wojsławicach zajęły 4. miejsce na Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Mistrzostwa były jedną z imprez towarzyszących VI Edycji Targów producentów i dystrybutorów dla branż cukierniczej, lodziarskiej i piekarskiej EXPO SWEET 2014. Jak napisali organizatorzy: "Do konkursu zgłosiło się 47 szkół. Z radością odnotowaliśmy znaczący wzrost poziomu nadsyłanych prac konkursowych. Jego tematem przewodnim było"Raz na ludowo- smaki, wzory i tradycja". Wybór finalistów był bardzo trudny."
Wojsławicką szkołę reprezentowały uczennice II klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Martyna Floriańczyk i Justyna Chajduk, które zakwalifikowały się do finału mistrzostw. Ich zadaniem było przygotowanie tortu nawiązującego do tematyki mistrzostw, dokumentacji i zdjęć. Następnie w czasie Mistrzostw każdy zespół zobowiązany był przygotować sześć jednakowych deserów na talerzu, które były przedstawione jury do degustacji i oceny. Dodatkowo zespół musiał wykonać i przedstawić do oceny i degustacji jury tort okolicznościowy i mały torcik o wadze ok.1 kg ( bez dekoracji) , którego skład był identyczny ze składem tortu konkursowego. Kształt i smak deserów był dowolny i zależał od kreatywności zespołu. Zespół dodatkowo musiał krótko opowiedzieć i zaprezentować swoją pracę. Omówić techniki i receptury.
Słodkie mistrzostwa trwały od 10 do 20 lutego w Warszawie. Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych, piekarskich i spożywczych. Jego celem jest popularyzacja zawodu cukiernika wśród młodzieży i wyłonienie najzdolniejszych uczniów, którzy w przyszłości zachwycą swoim zaangażowaniem i fachowością w zawodzie.